Videos   <   Rugslag

Rugslag start oefening 1

Omschrijving

Maaike laat jullie in deze video kennismaken met de eerste oefening om de rugslag start te verbeteren. Je hebt voor de uitvoering 2 dingen nodig, een stoel én een zwembad dieper dan 2 meter. Met deze oefening werk je aan het verbeteren van de dive in one hole. Om de rugslag start goed te beheersen raden we je aan om deze vaak in je training terug te laten komen en in stappen op te bouwen. De starthouding van de oefening is op de kant. Deze startpositie zal het makkelijker maken om te roteren en met een dive in one hole in het water te komen. Veel succes met oefenen!

stap voor stap

Stap 1: De uitgangspositie

Oefen de uitgangspositie eerst op de kant, zoals Maaike in de video laat zien. Plaats om te beginnen een stoel op de kant. Leg beide handen op schouderbreedte op de stoel en buig door je knieën. In deze hurkpositie zorg je voor een rechte rug en is je blik richting de stoel gericht. Let erop dat je de stoel niet vast pakt, maar alleen gebruikt voor een lichte ondersteuning. Als het lukt om een goede startpositie te maken op de kant, dan kun je hetzelfde proberen aan de badrand.

Stap 2: Rotatie en afzet

Laat jezelf naar achteren vallen, waarbij de heupen in de startpositie blijven. Je roteert je romp naar achteren en beweegt de armen richting stroomlijn. Bij deze oefening duw je niet actief af met je armen. Zodra je romp en armen in horizontale positie zijn, zet je met je benen af in achterwaartse richting. Belangrijk bij deze stap is de afzet in horizontale en achterwaartse richting.

 

Stap 3: Dive in one hole

Een dive in one hole is belangrijk om ze min mogelijk negatieve weerstand te creëren. Hoe beter het lukt om voorgaande stappen uit te voeren, des te groter is de kans op een dive in one hole! Neem na de afzet van de kant je benen goed mee en probeer je armen, hoofd, romp, benen en voeten op dezelfde plek in het water te krijgen. Lukt dit dan ook nog met zo min mogelijk spetters, dan mag je spreken over een dive in one hole.

 

Stap 4: Afbuigen en stroomlijn

Neem zoveel mogelijk snelheid vanuit de afzet mee in het water. Om een goede overgang te maken vanuit de start naar de onderwaterfase, is het belangrijk dat je onderwater afbuigt in horizontale richting. Maak een goede stroomlijn om de snelheid vanuit je start vast te houden.